Kaj so priklopne postaje in zakaj jih uporabljamo

Kaj so priklopne postaje in zakaj jih uporabljamo

Priklopna postaja zna biti zelo priročna stvar za praktično vsakega lastnika prenosnega računalnika. Kdorkoli, ki uporablja prenosni računalnik kot zamenjavo za namizni računalnik doma ter ga prav tako pogosto vzame s seboj v službo ali na potovanje, si bo z njo olajšal marsikatero opravilo.

Priklopna postaja je enostavno rečeno majhna elektronska naprava, ki jo ali priključite na prenosni računalnik, ali pa tega odložite nanjo. Zakaj pa se sploh uporablja? No, predstavljajte si, da želite prenosni računalnik uporabljati kot popolno nadomestilo namiznega računalnika. V tem primeru boste nanj želeli priključiti malo morje različnih naprav. A problem se nahaja v dejstvu, da prenosni računalnik navadno vsebuje le omejeno količino priključkov in tako potrebuje napravo, ki omogoča širši nabor. A ne le to. Če omenimo zgolj par naprav, ki jih želite imeti med uporabo stalno priključene:

  • Miška
  • Tipkovnica
  • Zunanji monitor ali kar dva
  • Več funkcijska naprava
  • Zvočniki


Ko želite računalnik vzeti s seboj, je tako potrebno vedno znova in znova izključiti vse naprave ter jih nato ponovno priključiti tudi nazaj.

Namesto konstantnega priključevanja jih lahko tako enostavno priključite v priklopno postajo, ki vsebuje vse potrebne priključke. Prenosni računalnik nato na to postajo priključite preko enega samega priključka ali posebnega namenskega nosilca in če ga želite vzeti s seboj, ga enostavno izključite ali dvignete iz nosilca.

Če si ogledamo par slik priklopnih postaj boste najlažje videli, kaj mislimo.

Kot lahko vidimo, je večina postaj precej majhna naprava s kar nekaj priključki in posebnim mestom ali (navadno USB-C ali ThunderBolt) priklopom, na katerega postavimo ali priključimo prenosni računalnik.

V kolikor si želite sami kupiti priklopno postajo za svoj prenosni računalnik morate najti model, ki je namenjen vašemu modelu prenosnega računalnika. Priklopne postaje namreč navadno niso univerzalne naprave. Za svoj denar pa boste dobili največ, če se odločite za eno izmed naših priklopnih postaj. V kolikor modela za vaš prenosni računalnik nimamo v prodaji nam pošljite povpraševanje in storili bomo vse v naši moči, da vas bomo zadovoljili.

Swipe up