Z obnovljeno računalniško opremo k ohranitvi okolja

Naravni viri

Študija Univerze Združenih Narodov je pokazala, da je za proizvodnjo 1 kosa prenosnega računalnika potrebnih:

CO2 emisije

Od rudarjenja redkih kovin do proizvodnje 1 kosa prenosnika se v povprečju ustvari 316 kg CO2 emisij, ki prispevajo h globalnemu segrevanju.

Voda

Ogromna količina vode (190,000 litrov), ki je sama po sebi pomemben naravni vir, je porabljena pri pridobivanju in predelavi materialov potrebnih za proizvodnjo enega prenosnika . To je dovolj pitne vode za dobrih 700 let za povprečnega Slovenca! 

Zemeljske rudnine

Za proizvodnjo materialov, ki so potrebni za vsako komponento prenosnika, je potrebnih 1200 kg zemeljskih rudnin, od tega 22 kg redkih kovin.
- Zlato
- Srebro
- Baker
- Platina
- Ostale redke kovine 

Večina teh naravnih virov in surovin je pridobljenih iz tropskih gozdov.

Življenjski cikel računalniške opreme

Problem e-odpadkov

E-odpadki so eden najhitreje rastočih tipov odpadkov na planetu. Vsako leto jih proizvedemo približno 53.6 milijonov ton. In ta številka se bo le še povečevala, saj elektronika postaja vse bolj dostopna po vsem svetu.

Torej, kaj so e-odpadki?

E-odpadki ali elektronski odpadki zajemajo električno in elektronsko opremo, ki je zastarela, nezaželena ali pokvarjena. To pomeni vse od pametnih telefonov do izrabljenih hladilnikov. V bistvu vse, kar deluje na elektriko, česar ste se odločili znebiti. Globalno recikliramo le približno 20% svetovnih e-odpadkov, kar je tako šokantno kot depresivno. Kar se tiče preostalih 80%, ki jih ne recikliramo, na koncu pristanejo na odlagališčih, se sežgejo ali se z njimi nezakonito trgujejo.

Zakaj so e-odpadki tako slabi?

E-odpadki vsebujejo spisek kemikalij, ki so škodljive za ljudi in okolje. Takšne kemikalije so: živo srebro, svinec, berilij, bromirani zaviralci gorenja in kadmij. Če med odstranjevanjem teh materialov ne ravnamo pravilno, te kemikalije končajo v naši zemlji, vodi in zraku.

Da je zadeva še hujša, se elektronski odpadki včasih nezakonito izvažajo v države, ki nimajo zakonov o ravnanju z njimi in njihovem odstranjevanju. Ko so enkrat tam, večkrat pristanejo na ilegalnih odlagališčih. Včasih pred tem iz njih odstranijo dragocene materiale, vendar pogosto v nevarnih delovnih pogojih.

Kaj lahko storimo?

Na srečo lahko storimo kar precej. Če ste bolj pozorni na to, kje končajo vaši e-odpadki, lahko omejite proizvedeno količino in s tem zmanjšate vpliv, ki ga ima na okolje.

Zmanjšajte – najlažji način za rešitev krize e-odpadkov je proizvodnja manj e-odpadkov. Vemo, to je lažje reči, kot narediti. Podjetja nenehno uvajajo nove izdelke – kot na primer Apple s svojim iPhoneom. Novejši izdelki izgledajo in delujejo bolje kot njihovi predhodniki, vendar ima novost svojo ceno. Namesto nakupa tega bleščečega novega pripomočka, se držite tega, kar imate. Prav tako lahko s skrbjo za svojo elektroniko zagotovite, da bo zdržala dlje. S tem ne boste le skrbeli za okolje, temveč tudi prihranili.

Ponovna uporaba – Namesto, da bi stari televizijski sprejemnik ali igralno konzolo zavrgli, razmislite o ponovni uporabi, prodaji ali podaritvi. Lahko bi ga tudi obdržali. Kdo ve, morda bo nekoč nekaj vreden. Oglejte si Original Apple 1. Na dražbi je bil prodan za več kot $905.000. Eden od načinov, s katerim lahko omejite porabo nepotrebnih osnovnih dobrin in izrazite podporo krožnemu gospodarstvu je tudi nakup obnovljenega računalnika ali prenosnika pri RECOSI. 

Popravilo – Ljudje pogosto zavržejo in zamenjajo pokvarjeno elektroniko, namesto da bi jo dali popraviti. Res je, popravila so lahko draga, a za tiste, ki se ne bojijo malo lastnega dela, je lahko poceni rešitev. Spletni viri, kot je iFixit, spletno mesto, ki se ponaša z brezplačnimi vodniki za popravilo praktično vsega, zagotavljajo zanesljive informacije, ki vam bodo pomagale vrniti svojo tehnologijo v delujočo stanje. Vedno pa ne pozabite med postopkom ohraniti varne delovne razmere.

Recikliranje – v skrajnem primeru lahko svoje e-odpadke vedno reciklirate – le poskrbite, da to počnete pravilno! Številne skupnosti imajo dogodke recikliranja e-odpadkov in odlagališča, ki ravnajo s temi materiali. Organizacije, kot je TerraCycle, sprejemajo e-odpadke v ZDA in Kanadi. Prav tako nekateri proizvajalci in trgovci na drobno, kot sta Apple in Dell.

Naš socialni in okoliški vpliv

Sodelovanje Recosi z Eko Šolo in Gea College - študent Jure Vrečar

Swipe up