Windows 11 posodobitev 24H2 je skoraj tu - katere novosti lahko pričakujemo?

Windows 11 posodobitev 24H2 je skoraj tu - katere novosti lahko pričakujemo?

Naslednja večja izdaja za Windows 11, različica 24H2, naj bi bila s strani Microsofta izdana vsak trenutek, prinaša pa nekaj zanimivih novih funkcij za operacijski sistem.

Različica 24H2 je v razvoju že kar nekaj časa in je bila zadnjih nekaj mesecev na voljo za testiranje uporabnikom Windows 11. Tukaj so nekatere funkcije, spremembe in izboljšave, ki jih najbolj pričakujemo.

Nekatere od teh novosti bodo zahtevale uporabo novega računalnika Copilot+, ki vsebuje potrebno strojno opremo za podporo določenim funkcijam, ki jih Microsoft uvaja v Windows 11. Če pa uporabljate napravo s starejšim procesorjem Intel ali AMD, lahko še vedno pričakujete nekaj izboljšav. To ni popoln seznam, ampak izpostavljamo funkcije in spremembe, ki bi lahko dejansko izboljšale uporabniško izkušnjo.

Funkcije, ki jih lahko pričakujete, ne glede na to, ali imate Copilot+ ali ne

Meni Start je bil v zadnjem času deležen številnih posodobitev, v različici 24H2 pa bo meni Start dobil nov integriran panel Phone Link.

Ta bo umeščen tik ob meniju Start in bo prikazoval koristne informacije o vašem telefonu, kot so zadnja sporočila, stanje baterije in fotografije. Če imate Android telefon, lahko ta funkcija močno poenostavi vašo izkušnjo pri delu z več napravami.

Raziskovalec datotek (File Explorer) je še ena funkcija, ki je bila nedavno prenovljena, zdaj pa pričakujemo še dodatne izboljšave. Med novostmi so možnost brskanja po datotečnih sistemih povezanih Android naprav neposredno v Raziskovalcu, možnost hitrega podvajanja odprtih zavihkov v Raziskovalcu in možnost stiskanja datotek v različne arhivske formate brez potrebe po zunanji aplikaciji – adijo, WinRAR!

Nadalje je tu še funkcija Voice Clarity, zasnovana za zmanjšanje hrupa v ozadju, da boste med klici bolj slišni. Ta funkcija je bila prej ekskluzivna za naprave z NPU (nevronskimi procesorji), kot so novi prenosniki Snapdragon X Elite, vendar naj bi bila zdaj na voljo tudi na napravah z Intel in AMD procesorji brez NPU.

Copilot dobiva prenovo

Aplikacija Copilot v sistemu Windows 11 bo prav tako doživela velike spremembe – čeprav morda ne vse pozitivne. Kot smo poročali ob njeni prvi predstavitvi, bo Copilot zdaj deloval bolj kot običajna aplikacija v oknu, namesto da bi bil sidran v spodnjem desnem delu vmesnika.

To omogoča lažjo uporabo, saj ga lahko pripnete ali odpnete iz opravilne vrstice, spreminjate velikost, minimizirate in premikate po namizju kot vsako drugo aplikacijo. Presenetljivo pa ga lahko zdaj tudi odstranite, kar je nenavaden korak glede na prejšnjo trdnost Microsofta pri vključevanju tega AI pomočnika.

Kar se tiče dejanskih sprememb, pa se zdi, da jih ni veliko. Neowin je opozoril, da so nekatere integracije, ki jih je imel Copilot v različici 23H2, preprosto izginile, kot na primer možnost vklopa funkcije "Ne moti" – zdaj Copilot le pojasni, kako to storiti. Ni jasno, ali je umetna inteligenca pridobila kakšne nove funkcije v različici 24H2, vendar je mogoče, da Microsoft zadržuje večje izboljšave za uradno izdajo.

Copilot+ računalniki pripravljeni, čakamo na 24H2

Pričakujemo, da bodo funkcije, kot so omenjene, na voljo vsem uporabnikom Windows 11 s primerno napravo, vendar so nekatere funkcije predvidene le za računalnike Copilot+. Med te funkcije spadajo Live Captions, ki bodo lahko v realnem času ustvarjale podnapise za vsebino, ki jo gledate ali poslušate v kateri koli aplikaciji, in izboljšani Paint Cocreator AI pomočnik v aplikaciji Paint.

Ne pričakujemo, da bo različica 24H2 spremenila Windows 11 v povsem nov operacijski sistem (morda Microsoft čaka na naslednjo različico Windows, da resnično pokaže zmogljivosti), vendar bo vsebovala številne izboljšave, ki bodo za večino uporabnikov opazne. Ker se bliža konec podpore za Windows 10, Microsoft želi, da uporabniki preidejo na Windows 11. Ne vem, če bo 24H2 prepričala uporabnike Windows 10, vendar bo zagotovo predstavljala pomembno izboljšavo za Windows 11.

Seveda pa moramo še počakati, da vidimo, kako bodo te funkcije videti in delovati, ko bodo dejansko na voljo širši javnosti. Doslej smo videli le nekaj utrinkov in namigov s strani Windows Insiders ter tistih, ki so že preizkusili različico 24H2.

Swipe up