Razlike med prenosnikom in mobilno delovno postajo

Razlike med prenosnikom in mobilno delovno postajo

Z napredkom tehnologije se vrzel v zmogljivosti med prenosnimi in namiznimi računalniki postopoma zmanjšuje. Mnogo posameznikov, ki cenijo prenosljivost in zmogljivost je svoj namizni računalnik zamenjalo z mobilno delovno postajo. Toda kaj pravzaprav sploh so mobilne delovne postaje in kje pridejo v poštev namesto običajnih prenosnikov?

No, če ste že kdaj videli mobilno delovno postajo, boste vedeli, da izgledajo popolnoma enako kot standardni prenosniki, so zgolj robustnejše konstrukcije. A konceptualno imajo zasnovo tipičnega prenosnika.

Kratek odgovor

Mobilna delovna postaja je namenjena uporabi v aplikacijah, ki zahtevajo večjo zmogljivost. Procese, kot so rendiranje, 3D animiranje, CAD, analiza podatkov in urejanje posnetkov se običajno opravlja na velikih, dragih ter nerodnih delovnih postajah, ki lahko stanejo tudi po deset tisoč evrov. Mobilna delovna postaja je njihova prenosna alternativa, ki sicer nekoliko žrtvuje na zmogljivosti, a je po drugi strani veliko primernejša tudi za vsesplošna opravila, kot sta brskanje po spletu in preverjanje e-pošte.

Prav tako naj vas ne zmede razmišljanje, da mobilna delovna postaja ni prenosnik. Gre zgolj za izraz, ki se uporablja za določeno podzvrst prenosnikov, ki posedujejo določene skupne karakteristike.

Ključne razlike med prenosnikom in mobilno delovno postajo

Oblika in dizajn

Če si ob izrazu mobilna delovna postaja predstavljate 8cm debel prenosnik, ki tehta približno enako kot majhen povodni konj, je resnica popolnoma drugačna. Čeprav, ja, tudi takšne mobilne delovne postaje še vedno obstajajo.

Toda sodobne mobilne delovne postaje so veliko tanjše in elegantnejše. Tako na vašem naslednjem poslovnem sestanku ne bodo videti neumestno in se ne bo preveč razlikovala od običajnega prenosnika.

Čeprav še vedno ne morete ignorirati očitnega, če želite najboljšo zmogljivost. Za vse dodatne profesionalne funkcije in profesionalno strojno opremo s prilegajočimi močnimi hladilnimi sistemi morajo biti ti prenosniki debelejši od običajnih prenosnikov.

Če postavite mobilno delovno postajo ob standarden 15.6″ prenosni računalnik, bo razlika absolutno več kot očitna. Mobilne delovne postaje, ki so zgrajene z mislijo na zmogljivost in tiho delovanje, ne bodo glede dizajna nikogar pustile odprtih ust.

Zato ne bodite presenečeni, če bodo neuki ljudje zamenjali vašo visoko-zmogljivo mobilno delovno postajo, za katero ste odšteli 5.000€ (oziroma 1.000€, če ste kupili obnovljeno) za stari prenosnik z i3 procesorjem prve generacije.

Zmogljivost

Kot smo že omenili, je glavna razlika med prenosnikom in mobilno delovno postajo dodatna zmogljivost, ki jo s slednjo pridobite.

Mobilne delovne postaje so namenjene ljudem, ki želijo opravljati resno delo, a potrebujejo zmogljivost tudi na poti, in zato se od standardnih prenosnih računalnikov razlikujejo na določene načine. Med drugim posedujejo:

  • Hitrejše procesorje
  • ECC pomnilnik
  • Profesionalne grafične kartice
  • RAID diske

Hitrejši procesorji

Veliko mobilnih delovnih postaj je opremljenih z zmogljivejšimi različicami Intel Core i5 in i7 ter AMD Ryzen procesorjev, namesto tipičnih varčnih variant, ki smo jih navajeni v potrošniških prenosnih računalnikih.

Na trgu mobilnih delovnih postaj višjega cenovnega razreda pričakujte tudi, da boste namesto teh procesorjev našli namenske Xeon ali Core i7 in i9 procesorje.

Če ste že slišali za procesorje Xeon, boste vedeli, da se večinoma uporabljajo v strežnikih ali res vrhunskih delovnih postajah.

Toda Xeon procesorji obstajajo tudi za prenosnike. Običajno vsebujejo več jeder, večji in hitrejši predpomnilnik in višjo frekvenco jeder. Toda njihova glavna prednost je podpora za ECC pomnilnik, o čemer bomo kmalu razpravljali.

Pri procesorjih Xeon večje število jeder omogoča lažje in hitrejše poganjanje aplikacij, ki se vrtijo okoli CAD ali 3D animacije. Ne le, da jih bodo obdelali hitreje, ampak tudi ob manjši možnosti, da bi med delovanjem prišlo do napake, ki bi pokvarila vso vaše delo.

ECC pomnilnik

Error Correcting Code ali ECC RAM je nekaj, za kar morda še nikoli niste slišali, če ste uporabljali potrošniški razred računalnikov. Ena najpomembnejših stvari za profesionalne uporabnike je preprečevanje izgube podatkov pri izvajanju kritičnih operacij.

ECC pomnilnik zmanjšuje možnost izgube ali poškodbe podatkov s samodejnim odkrivanjem in popravljanjem napak v podatkih. Ne bomo se spuščali v podrobnosti, kako natančno vse skupaj deluje, vendar je za profesionalnega uporabnika ECC pomnilnik bistvenega pomena.

Ko že govorimo o RAM-u, 16GB je več kot dovolj, da na vašem prenosnem računalniku udobno poganjate igre (ob prilegajoči ostali strojni opremi) in brskate po spletu. Nekatere mobilne delovne postaje pa dandanes lahko posedujejo tudi več kot 128 GB RAM-a in to je še ena prednost, ki jo imajo napram običajnim prenosnikom, ki so navadno omejeni na 16GB ali manj pomnilnika.

Profesionalne grafične kartice

Medtem, ko sta seriji Nvidia RTX in AMD Navi vroč krompir v svetu grafičnih kartic, so te grafične kartice, ki so sicer več kot sposobne opravljati 3D rendiranje in urejanje video posnetkov, v glavnem izdelane za igranje iger. Manjkajo jim funkcije, ki jih pravi profesionalni uporabniki želijo in potrebujejo.

Pričakujete lahko, da bo večina mobilnih delovnih postaj opremljena z Nvidijino linijo grafičnih procesorjev Quadro. Ti grafični procesorji pogosto prihajajo s hitrejšimi taktnimi hitrostmi, več jedri CUDA, večjim in hitrejšim VRAM-om ter podporo za več monitorjev, isto pa velja tudi za AMD FirePro linijo, čeprav je ta nekoliko manj popularna.

Grafični procesorji za delovne postaje imajo veliko drugih posebnih nišnih funkcij, ki profesionalnim uporabnikom omogočajo čim bolj gladko izkušnjo v svojih specifičnih aplikacijah.

Ti grafični procesorji so prav tako zgrajeni za daljše delo, kot je recimo neprestano 14-urno rendiranje. To zna namreč predstavljati velik problem za tipično grafično kartico, ki ji daljše delo na višji temperaturi zna predstavljati velik problem.

RAID konfiguracija

Zaradi večje velikosti mobilnih delovnih postaj se v notranjosti nahaja več kot dovolj prostora za namestitev več diskovnih pogonov. Tako so funkcije, kot sta dve M.2 NVME SSD reži v mobilnih delovnih postajah pogoste.

Z več pogoni uporabnikom mobilne delovne postaje omogočajo tudi nastavitev konfiguracije RAID. Konfiguracija RAID 0 vam omogoča, da v bistvu združite dva pogona, da dobite dvojno hitrost branja in pisanja.

Na voljo pa so tudi konfiguracije RAID, kjer en pogon deluje kot zrcalo vašega primarnega pogona. Torej, če eden od njiju preneha delovati, imate vedno varnostno kopijo svojih podatkov.

Ogromna količina priključkov

Zdi se, da sodobni prenosniki v zadnjem času razvijajo čuden trend. Namesto, da bi proizvajalci poskušali nanje namestiti čim več priključkov, proizvajalci počasi zmanjšujejo število le teh na prenosnih računalnikih, da bi jih naredili čim tanjše.

Ozrimo se na novejši 12-palčni Macbook. Prenosnik poseduje samo ena vrata USB-C in niti enega Thunderbolt 3 priključka.

Na srečo pri mobilnih delovnih postajah ta trend ni vplival na njihovo uporabnost. Ni nenavadno, da na mobilni delovni postaji najdete priključke, ki jih morda še nikoli niste videli.

To je seznam le nekaterih vrat, ki jih lahko pričakujete na mobilni delovni postaji:

  • Thunderbolt 3
  • USB-C
  • Čitalnik kartic SC
  • Bralnik in zapisovalnik Blu Ray diskov
  • VGA
  • HDMI
  • Displayport
  • Mini Displayport
  • Več vrat USB 3.0
  • Vmesnik pametne kartice
  • RJ45 priključek (Ethernet)

Barvno natančni zasloni

Morda boste več kot zadovoljni z nadpovprečno kvaliteto zaslona vašega prenosnika. Vendar obstaja velika verjetnost, da ne more konkurirati tovarniško barvno umerjenim zaslonom, ki jih najdete na številnih mobilnih delovnih postajah.

Grafični obdelovalci in fotografi potrebujejo zaslon z zelo natančnim prikazom barv. Če vaš prenosnik ne more prikazati pravih barv slike ali videoposnetka, ki ste ga posneli, potem tvegate, da boste med obdelavo naredili napake, kot je prekomerna osvetlitev ali prenasičenost.

Specifikacije, kot je 100-odstotna pokritost barvnega razpona Adobe RGB ali DCI-P3 so običajne funkcije na vrhunskih mobilnih delovnih postajah. Nekateri najnovejši modeli bodo morda opremljeni tudi z zaslonom OLED.

Slabosti mobilnih delovnih postaj

Kot vsi vemo, na tem svetu ni ničesar popolno, kar velja tudi za mobilne delovne postaje.

Čeprav so morda opremljene z baterijo, katere kapaciteta znaša 99 vatnih ur (kar je pravzaprav najvišja zakonska omejitev za baterijo, ki jo še lahko vzamete s sabo na letalo), ne pričakujte, da bodo držala dlje od povprečne baterije.

Komponente v mobilni delovni postaji so energijsko požrešne, še bolj od nekaterih najzmogljivejših igričarskih prenosnikov. Tudi s tako veliko baterijo ta od sebe ne bo dala več kot 4 do 5 ur življenja.

Cena je še ena pomanjkljivost, saj gre za profesionalno linijo in tako lahko zanje pričakujete ceno, ki se giblje močno nad ceno tipičnih potrošniških prenosnikov. Seveda to ne velja v primeru, če kupite mobilne delovne postaje obnovljene ali Open Box kvalitete, saj je cena teh do 70% nižja od cene ekvivalentne nove mobilne delovne postaje.

Cene se začnejo pri približno 2.000€ za novo mobilno delovno postajo in se od tam hitro dvignejo, ko začnete dodajati možnosti in zmogljivejše komponente.

Zaključek

Pregledali smo skoraj vse razlike med prenosnikom in mobilno delovno postajo. Torej zdaj menite, da vaše potrebe zaslužijo nakup mobilne delovne postaje? Ali pa ste zadovoljni z navadnim prenosnikom?

Swipe up