Kako izboljšati življenjsko dobo baterije vašega iPhona

Kako izboljšati življenjsko dobo baterije vašega iPhona

Vedno se zdi, da baterija poide ob najslabših možnih časih. Če se vam to vedno dogaja, obstaja upanje. S preprostimi spremembami boste lahko preživeli dan z enim polnjenjem. Pokazali vam bomo tudi nekaj stvari, na katere morate biti pozorni, kar bi lahko nakazovalo staro, poslabšano baterijo, ki jo je treba zamenjati.

Preverite zdravje baterije vašega iPhone-a

Če se bojite, da ne dobivate življenjske dobe baterije, kot pričakujete, je baterija morda le stara. Z leti se baterije poslabšajo, kar vodi v nižjo življenjsko dobo po nekaj letih - to pomeni, da bi svoj problem morda lahko rešili z poceni zamenjavo baterije. Apple ocenjuje življenjsko dobo baterij iPhone-ov na 500 polnilnih ciklov, ali približno leto in pol običajne uporabe - več o tem kasneje.

Če želite preveriti zdravje baterije vašega iPhone-a, lahko v nastavitvah odprete možnost Baterija > Zdravje baterije in polnjenje. Če je manjše od približno 60%, je morda čas za zamenjavo baterije. Čeprav bi lahko svoj telefon odnesli k Applu za zamenjavo, vam bodo za to zaračunali okoli 70€.

Poglejte, katere aplikacije najbolj izčrpavajo baterijo

Da dobite splošno predstavo, kako aplikacije izčrpavajo baterijo, lahko v nastavitvah izberete "Baterija". Od tam pomaknite navzdol in videli boste seznam aplikacij glede na največjo porabo baterije, bodisi v zadnjih 24 urah ali desetih dneh, odvisno od vaše izbire. Dotaknite se kjerkoli na seznamu in dobili boste podrobnosti o tem, koliko časa ste uporabljali te aplikacije, do minute natančno. Prav tako boste videli, koliko časa je aplikacija delovala v ozadju. 

Te informacije lahko uporabite za nekaj prilagoditev, bodisi v navadah uporabe aplikacij ali v nastavitvah aplikacij. Če opazite, da igre porabijo precej baterije, morda rezervirajte čas za igranje, ko boste lahko blizu vtičnice. In če aplikacija neprestano deluje v ozadju, lahko prilagodite njene nastavitve tako, da odprete Splošno > Osveževanje ozadja aplikacij in ga izklopite za to določeno aplikacijo (stran podpore podjetja Apple pojasnjuje različna stanja ozadja, v katera lahko postavite aplikacijo). Aplikacija lahko tudi uporablja GPS v ozadju, kar lahko prilagodite tako, da odprete Zasebnost > Lokacijske storitve v nastavitvah.

Zmanjšajte svetlost zaslona

Vaš zaslon je ogromen porabnik baterije, tudi če imate novejši model iPhone-a z varčnim OLED-zaslonom. Če ga pogosto uporabljate pri 100% svetlosti, porabljate baterijo hitreje kot terenec porablja bencin.

Namesto tega bi morali nastaviti iPhone tako, da samodejno prilagaja svetlost zaslona. Pojdite v nastavitve in navigirajte do Splošno > Dostopnost > Zaslon in velikost besedila ter omogočite "Samodejna svetlost". Ta samodejno prilagaja svetlost zaslona glede na svetlobo v vašem okolju. Tako bo zaslon zasvetlel, če ste zunaj na soncu, in se v temnem okolju samodejno zatemnil.

Poleg tega verjetno nimate potrebe, da bi bil vaš zaslon tako svetel, kot je, tudi če se samodejno prilagaja. Svetlost zaslona lahko ročno prilagodite kadar koli v nadzornem centru. Če pa še vedno imate omogočeno samodejno svetlost, vedite, da bo po zaklepu in odklepu iPhone-a samodejno preglasila vaše ročne prilagoditve.

Onemogočite funkcije, ki jih ne uporabljate

V ozadju vašega iPhone-a se dogaja veliko stvari. Verjetno obstajajo nekatere funkcije, ki jih nikoli ne uporabljate, vendar porabljajo moč v ozadju. Bolje je, da te funkcije onemogočite. Tukaj je nekaj, ki jih lahko preverite:

Samodejne posodobitve aplikacij: Ta funkcija je lahko priročna, vendar morda ni vredna, če porablja moč, ki bi jo lahko bolje uporabili drugje.

Učinki gibanja in animacije: Morda so videti lepo in dajejo vašemu iPhone-u premijski občutek, vendar bi verjetno raje imeli boljšo življenjsko dobo baterije kot nekaj srčkanih učinkov.

AirDrop: Če ga ne uporabljate, ga raje izklopite, da ne bo neprestano uporabljal Wi-Fi-ja in Bluetootha za iskanje naprav v bližini.

Sledenje telesni aktivnosti: Vaš iPhone lahko šteje vaše korake in spremlja druge podobne metrike prek aplikacije Zdravje, vendar, če to ni nekaj, kar vas zanima, lahko funkcijo lahko izklopite in prihranite nekaj moči.

iCloud fotografije: To samodejno sinhronizira fotografije, ki jih posnamete s svojim iPhone-om, z vašim računom iCloud. Če to ni nekaj, kar boste uporabljali, je morda najbolje, da ga izklopite.

Pomembna mesta: Verjetno želite, da so Lokacijske storitve omogočene za različne aplikacije, vendar so Pomembna mesta precej neuporabna. Ni treba, da GPS-u dajate več dela, kot ga potrebuje.

Ne pozabite na način z nizko porabo - Apple je v iOS 9 uvedel novo funkcijo varčevanja z energijo, imenovano Način z nizko porabo. Ko je omogočen, izklopi nekaj funkcij, ki prispevajo k porabi energije, da podaljša življenjsko dobo baterije. Pojdite v nastavitve, izberite "Baterija" in omogočite "Način z nizko porabo".

"Način z nizko porabo" v nastavitvah iPhone-a Način z nizko porabo izklopi prejemanje e-pošte, izklopi funkcijo "Hej Siri", onemogoči osveževanje ozadja aplikacij za vse aplikacije, izklopi samodejne prenose, onemogoči nekaj vizualnih učinkov, zmanjša čas samodejnega zaklepanja na 30 sekund in začasno ustavi sinhronizacijo fotografij s storitvijo iCloud. Vse to lahko ročno prilagodite, vendar Način z nizko porabo naredi zmanjšanje porabe energije na vašem iPhone-u zelo priročno.

Optimizirajte uporabo baterije na vašem iPhone-u in jo ohranite zdravo

Daljše trajanje baterije na eno polnjenje, manjkrat boste morali vstaviti polnilec, kar lahko privede do boljše življenjske dobe baterije v času. Zdravje baterije iPhone-a meri, koliko polnilnih ciklov je bila baterija izpostavljena. Od 100-odstotnega polnjenja do 0-odstotnega polnjenja in nato do polnega 100-odstotnega polnjenja velja za en cikel. Seveda tako ne uporabljamo svojih telefonov vsak dan, zato realnejši pogled na število ciklov je od 100-odstotnega polnjenja do 50-odstotnega polnjenja, nato pa do polnega 100-odstotnega polnjenja. Če to storite dvakrat, se šteje kot en cikel.

Več ciklov, ki jih baterija vašega iPhone-a prestane, šibkejša postane baterijska kemija in prej jo boste morali zamenjati. Torej manj, ko jo morate napolniti, dlje bo trajala baterija. Obstajajo pa tudi druge stvari, ki jih lahko storite, da podaljšate zdravje baterije.

Prvič, najbolje je, da ne izpraznite baterije do 0% ves čas, niti ni idealno, da jo napolnite do 100%. Idealno je, da jo držite med 30% in 80%, da baterije ne obremenjujete po nepotrebnem. Z drugimi besedami - delna polnjenja so boljša od popolnih polnjenj. Seveda se ne obremenjujte preveč s tem - nemogoče je popolnoma preprečiti propadanje baterije, in ne želite, da vaš telefon umre samo zato, ker ste se izognili polnjenju do 100%.

Drugič, poskusite se izogniti pregrevanju baterije, saj tudi to postavlja obremenitev na baterijo. Na žalost polnjenje vašega iPhone-a ustvari toploto, vendar je ohranjanje telefona v okolju s klimatskim nadzorom veliko boljše kot puščanje na vročem armaturni plošči.

Zaključek

Upamo, da se bodo vsi ti nasveti sešteli v dovolj prihrankov, da vam pomagajo preživeti dan, ne da bi nenehno polnili baterijo. In manjše potrebe po polnjenju imajo stransko korist: podaljšujejo življenjsko dobo vaše baterije, tako da je ne boste morali zamenjati tako kmalu.

Swipe up